Curated Expedition to the Baltic Sea

Antti Laitinen / Bark Boat

Introduction

Antti Laitinen's Bark boat draws inspiration from toy boats carved from tree bark by children. On the island of Vartiosaari, where large amounts of bark had fallen off pine trees, Laitinen began to wonder whether it would be possible to build an adult size bark boat. He constructed the boat during spring and summer 2010, and finally sailed it in August from the Porkkala peninsula to the coast of Estonia. The journey took 20 hours.

Antti Laitisen Kaarnaveneen esikuva on lasten veistelemissä kaarnalaivoissa. Vartiosaaressa kelomännyistä pudonnut suuri kaarnamäärä sai Laitisen pohtimaan, saisiko niistä koottua aikuisen mittakaavassa toimivan kaarnalaivan. Hän rakensi aluksensa kevään ja kesän 2010 aikana, ja purjehti elokuun alussa Porkkalanniemeltä Viron rannikolle. Matkaan kului 20 tuntia.

Kaarnavene (Andrés Marin Jarque)

Expedition

Aleksis Salusjärvi / Maailman suurimman kaarnaveneen tarina

Tapaan helmikuussa 2010 sattumalta Helsingin Cafe Moskovassa Antti Laitisen. Emme ole nähneet pitkään aikaan, joten kysyn mitä hän nykyään puuhaa. Hän kertoo suunnittelevansa kaarnavenettä.

Aion ylittää sillä meren, Antti sanoo.
Osaatko purjehtia, kysyn.
En.
Osaatko rakentaa veneen
, jatkan tiedustelua.

Siitäkään hänellä ei ole mitään kokemusta. Innostun ideasta välittömästi, vain Antti voi keksiä jotain näin järjetöntä. Kapakan pöydässä tuoppien äärellä piirrämme ensimmäiset ja ainoat piirustukset veneen mallista. Antti suunnittelee rungon viidellä viivalla, minä piirrän masto- ja peräsinvaihtoehtoja. Ongelmana on kaarna. Sitä olisi saatava paljon ja siitä tulisi saada aikaiseksi merenkäyntiä kestävä runko. Sovimme, että opetan Antille purjehdusta, ja lupaudun ajamaan loppukesällä tehtävässä purjehduksessa saattovenettä. Lue lisää >> (English version soon!)

Porkkalan Meripelastajat / Pelastusraportti

Artwork

Antti sailed from Finnish coast, Porkkalanniemi, across the Gulf of Finland to Estonia in the beginning of the August, 2010. This persistent voyage took 20 hours. The boat, video documentation and photographs of the sail are exhibited in Wäinö Aaltonen art museum in Turku until the end of August, 2011.


Antti purjehti kaarnaveneen Porkkalanniemeltä Suomenlahden yli Viroon elokuun 2010 alussa. Purjehdus oli yhtämittainen ja kesti 20 tuntia. Alus ja purjehduksesta tehty video- ja valokuvateos esitetetään osana Turun Wäinö Aaltosen Museon Vesi - tunteita ja aistimuksia -näyttelyä. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.

In collaboration with:

Wäinö Aaltosen Museo, Porkkalan Meripelastajat, Triin Männik/Tallinn2011